W dniu 11.10.2017 w Naszym Przedszkolu odbyły się
pierwsze warsztaty kulinarne „Kucharz mały”.
„Ogórka kiszonego lubię zjeść, bo jest zdrowy dla każdego,
zjedz go ze smakiem mój miły kolego.”
I tak rozpoczęła się przygoda ogórkowa…
Podczas pierwszych zajęć Mali Kucharze kisili ogórki,
aby zaopatrzyć swoje domowe spiżarnie.
Każdy obecny w tym dniu Kucharz miał możliwość
skomponować swój słoik i wypełnić go koprem,
czosnkiem oraz ogórkami.
Następnie Mali Kucharze podjęli wielkie wyzwanie-
sami musieli przygotować dla siebie
i swoich rodziców pyszne kanapki.
Na początku przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa,
których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem.
Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków
i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy.
Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem,
a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa,
a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie,
które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin.
Nawet największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.
Zajęcia te mają na celu nauczyć dzieci czerpania radości
ze wspólnego przygotowywania potraw
oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując,
że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.
Informujemy, iż w dalszym ciągu można zapisywać dzieci na warsztaty.
Zapisy przyjmuje p. Dominika Mańkowska,
p. Brygida Dzionsko i p. Magdalena Siwczyk
z Przedszkola „MIRIADA 2” Filia w Bytomiu Stroszku.
Gwarantujemy miłą atmosferę podczas warsztatów,
profesjonalne podejście, dużą garść kulinarnych inspiracji,
kreatywne i zdrowe przepisy dopasowane
do wieku uczestników i świetną zabawę!