CERTYFIKATY PRZEDSZKOLE ROKU 2015 2016

III warsztaty kulinarne „Kucharz Mały”- „Smaczna i zdrowa sałatka jarzynowa”

17 listopada 2017

W dniu 15.11.2017 w Naszym Przedszkolu odbyły się
kolejne warsztaty kulinarne „Kucharz Mały”.

Podczas pierwszej części spotkania „Mali Kucharze”
samodzielnie przygotowali mały poczęstunek- ulubione kanapki. 

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw postanowiliśmy
samodzielnie wykonać sałatkę warzywną. 
Przy tej okazji „Mali Kucharze” poznali wygląd,
smak i zapach niektórych składników.

Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną
przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.

Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji.

Podczas robienia sałatki nauczyliśmy się również,
że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny,
że nie tylko ręce ale również warzywa
należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.

Gdy warzywa były już pokrojone, a sałatka doprawiona,
„Mali Kucharze” na zmianę ją mieszali  tak,
żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. 

Na koniec gotową sałatkę
nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę!

Wszystkie dzieci z wielkim apetytem
zjadały wspólnie przygotowany posiłek.

Sałatka była naprawdę bardzo smaczna.
Mogli przekonać się o tym nie tylko jej wykonawcy a także Rodzice.

Dodany przez Przedszkole Miriada

kategorie: ,